Garnitura la ușile și ferestrele cu deschidere normală, basculantă sau oscilobatantă cu geam termopan
Principala funcție a unei garnituri pentru uși și ferestre este etanșarea pentru izolare termică, fonică, la apă, aer și praf.
- Fiecare producător de profile folosește propriile modele și secțiuni de garnituri.
- Fiecare serie de profile are un tip special de garnituri cu care pot fi echipate confecțiile.
- Fiecare garnitură are geometria sa.
Tipuri de garnituri
Tâmplăria corect executată trebuie să fie prevăzută cu următoarele tipuri de garnituri (numite și chedere):
-garnitura de contact sau de bătaie, pentru toc și pentru partea mobilă;
-garniturile de pe cele două fețe ale tâmplăriei pentru fixarea sticlei sau a umpluturii;
-garnitura intermediară sau mediană – dacă profilul ales are această opțiune.

Garnitura de contact asigură cea mai mare parte din capacitatea de etanșare a chederelor tâmplăriei cu geam termopan. Aceste garnituri au o parte mai flexibilă, de tip cameral. Când se închide ușa sau fereastra această cameră se presează la contactul cu tocul sau cu cerceveaua și garantează etanșarea.
Garnitura de fixare a sticlei sau a umpluturii are un corp profilat care intră în canalul special din profilul de tâmplărie și o lamelă care se sprijină pe sticlă sau pe umplutură. În cele mai multe cazuri aceste garnituri au forma unui braduleț cu una sau două lamele. Și chiar așa se și numesc „ garnituri brăduț”.
Garnitura mediană are forma unei lamele și creează o linie suplimentară de închidere între partea mobilă și partea fixă a tâmplăriei.
În cazul tâmplăriei din PVC, în ultima vreme, au început să se folosească profile cu garnitură coextrudată. Garnitura este prinsă direct de profile și, la sudarea colțurilor ferestrei sau ușii, se realizează lipirea atât a profilelor cât și a garniturilor între ele.
La tâmplăria din aluminiu acest lucru nu este posibil. Îmbinarea la colțuri a acestor profile se face mecanic cu șurub sau mecanic prin sertizare iar garniturile se introduc manual pe canalele profilelor, după debitarea acestora. Îmbinarea la colț a garniturilor introduse manual se face prin lipire sau cu colțare de garnitură.
Granitura în tâmplăria cu geam termopan poate avea culorile negru sau gri deschis.
Integritate granitură în tâmplăria cu geam termopan
Garnitura este o componentă cu un rol foarte important în performanțele termo-, fono – și hidro-izolante ale tâmplăriei cu geam termopan. Asta indiferent că tâmplăria este realizată din aluminiu, PVC sau lemn sau dacă are geam cu 2 sau 3 foi de sticlă. Tocmai din aceste considerente garniturile trebuie menținute continue și curate, fără impurități care ar putea perfora sau găuri materialul. În momentul în care garnitura nu mai “calcă” perfect pe suprafața de contact sau apar zone unde garnitura este vizibil întreruptă se impune schimbarea acesteia. Golurile care se creează permit trecerea curenților de aer, a apei sau a zgomotelor și astfel capacitatea de izolare a tâmplăriei este compromisă.
Verificarea garniturilor
Iată trei modalități prin care puteți verifica dacă garnitura geamului termopan mai este eficientă:
- Verificarea cu o foaie de hârtie.
Luați o coală de hârtie, așeazați-o pe zona de contact dintre partea mobilă și toc, închideți ușa sau fereastra și trageți de coală. Dacă aceasta se rupe înseamnă că etanșeitatea este bună. Dacă coala de hârtie iese cu ușurință însemnă că etanșeitatea nu mai este la nivelul optim.
- Verificarea cu bricheta.
Aprindeți o brichetă și aduceți flacăra cât mai aproape de garniturile ferestrei (închise) într-o zi cu vânt mediu. Repetați operația în mai multe locuri pe perimetrul tâmplăriei. Dacă flacăra „tremură”, înseamnă că a fost atinsă de curenții de aer și gradul de izolare al acelei tâmplării nu mai este satisfăcător.
- Testul de ștergere
Ștergeți garniturile pe toată lungimea lor folosind o cârpă moale și de culoare deschisă. Dacă rămân urme negre pe cârpă acesta e un semnal că garniturile încep să îmbătrânească.
Granitura în tâmplăria cu geam termopan este confecționată în general din EPDM (Etilen-Propilen-Dien-Monomer) – un cauciuc sintetic. Acest material se comportă bine în condiții climatice extreme și nu este atacat de microorganisme. În timp garniturile încep să-și piardă elasticitatea, să se macine, să se taseze și chiar să se rupă ducând la deficiențe în funcționalitatea tâmplăriei. Soluția în acest caz este înlocuirea garniturii “îmbătrânite” cu una nouă. Schimbarea garniturii la tâmplăria cu geam termopan nu este o operație complicată dar trebuie făcută de către personal specializat.
