Când vine vorba de tâmplăria eficientă energetic și bagheta caldă sau distanțierele warm edge trebuie să ne asigurăm că avem noțiunile de bază în acest domeniu.
Ce este un distanțier?
Distanțierele sunt profile care separă și susțin foile de sticlă din pachetele termoizolante de geam și permit etanșarea acestor pachete. Aceste profile limitează pierderile de căldură acționând ca o barieră izolatoare între geamuri.
Ce calități trebuie să aibă un distanțier bun?
1. Să asigure o etanșare foarte bună
Un distanțier bun trebuie să reducă la maxim cantitatea de aer și de vapori de apă care intră în spațiul dintre foile de sticlă și implicit să reducă pierderile de gaz inert dinspre interior spre exterior. Totuși, în timp, majoritatea ferestrelor vor pierde o anumita parte din gazul dintre foile de sticlă. Această pierdere depinde de calitatea distanțierului, de calitatea etanșării pe lângă distanțier, de calitatea ferestrei, de presiunea aerului (altitudinea la care se află construcția), de umiditatea atmosferică, de expunerea la soare și de variațiile de temperatură la care este expusă tâmplăria. Limita maximă admisă pentru această pierdere este de 1% pe an.
2. Să fie o barieră termică, împiedicând transferul de căldură de la o sticlă la alta din pachet
Distanțierele joacă un rol foarte important în împiedicarea transferului de căldură de la o sticlă la alta. Nu doar eficiența energetica este un aspect important de care trebuie să se țină cont la achiziția de ferestre noi. Este foarte important și cât timp aceasta va rămâne la valoare maximă. Dacă distanțierul nu asigură o etanșare durabilă, în timp se va pierde eficiența energetică. Poate apărea aburirea între foile de sticla și geamul va trebui inlocuit mult mai repede.
3. Să compenseze în egală măsură tensiunile cauzate de dilatarea și de contracția termică a sticlei
Datorită variațiilor de temperatură sticlele care intră în componența pachetului termoizolant se curbează către exteriorul sau către interiorul acestuia. Acest fenomen apare mai ales în cazul ferestrelor cu suprafața vitrată mare. Distanțierele trebuie să compenseze această mișcare naturală a foilor de sticlă la variațiile de temperatură.

4. Să ofere rezistență și stabilitate pachetului de geam termoizolant
Distanțierele sunt o parte vitală a fiecărui pachet de geam indiferent dacă are două sau trei foi de sticlă, deoarece ajută la asigurarea integrității structurale și a rezistenței în timp a acestuia. Materialele din care sunt făcute distanțierele trebuie să fie rezistente la variații de temperatură, la radiații UV și la la solicitări mecanice.
5. Să împiedice apariția condensului
În timpul procesului de fabricare a pachetelor de geam termoizolant, mici cantități de apă sub formă de vapori pot să rămână accidental între foile de sticlă. Pentru a absorbi această umiditate se introduce în distanțiere un desicant – o sare care absoarbe umiditatea din spațiul dintre sticle. Distanțierele sunt prevăzute cu perforații pe toată lungimea lor. Diametrul perforațiilor este mai mic decât diametrul granulelor de desicant cu care sunt umplute distanțierele.
Condens poate să apară și pe fața exterioară a geamului. Un distanțier de calitate reduce riscul apariției acestuia în zona perimetrală a sticlei.
Din ce materiale pot fi confecționate distanțierele?
Acestea pot fi confecționate din: metal, material plastic, spumă sau pot fi termoplastice .
Distanțiere metalice: sunt de obicei fabricate din aluminiu, oțel inoxidabil sau alte aliaje metalice. Cele mai multe firme care produc pachete de geam folosesc distanțiere din aluminiu. Deoarece aceste materiale sunt rigide, pachetele de geam sunt mai predispuse la apariția defectelor de etanșare (fisuri în materialul de etanșare). Aceasta duce la pierderi de gaz peste limita admisă și apariția condensului între foile de sticlă. Distanțierele metalice conferă în schimb rezistență și stabilitate structurală foarte mare pachetului de gem termoizolant.

Distanțiere din material plastic: sunt realizate din materiale compozite asemănătoare ca rigiditate cu metalele pentru distanțiere. Avantajul major este că ele nu permit transferul de căldură în aceeași măsură în care o permit metalele (sunt materiale mai puțin conducătoare de căldură).

Distanțiere din spumă structurală: nu au metal în compoziția lor. Datorită conductibilității termice foarte scăzute, acestea sunt, fără îndoială, cele mai eficiente din punct de vedere energetic. Rezultatul este reducerea considerabilă a transferului de căldură pe zona perimetrală a geamului. Materialul din care sunt făcute conține desicantul necesar păstrării unui spațiu uscat între foile de sticlă. Aceste distanțiere oferă, în plus, o izolare fonică mai bună decât distanțierele din metal sau din material compozit, margini flexibile și elastice ceea ce reduce semnificativ riscul de spargere a sticlei.
Distanțierele din spumă sunt aplicate automat, direct din bobină de-a lungul marginii sticlei. Astfel linia de producție este mult mai flexibilă în ceea ce privește dimensiunile pachetelor de geam, tipul de sticlă și grosimea distanțierului.

Distanțiere termoplastice (TPS): sunt fabricate din poliizobutilenă PIB cu desicant integrat. Spre deosebire de alte tipuri de distanțiere, un distanțier TPS este extrudat direct între foile de sticlă, creând o etanșare omogenă și continuă a marginilor.

Câte tipuri de distanțiere există în funcție de tehnologia de obținere?
Acestea pot fi împărțite în două categorii, care implică diferențe semnificative în producția de geam termoizolant:
- Distanțiere rigide care sunt de fapt profile metalice sau din materiale compozite, goale și dure. Acestea sunt umplute cu desicant și asamblate în cadre care se fixează între foile de sticlă. Necesită multă manoperă, spații largi de depozitare și manevrare aferente barelor cu lungimi de 6 m.

- Distanțiere flexibile sunt realizate din spumă sau poliizobutilenă. Aceste distanțiere au desicantul integrat în materialul de bază. Distanțierele din spumă siliconică structurală sunt alimentate din rolă și sunt aplicate automat de-a lungul marginii sticlei. Distanțierele termoplastice sunt extrudate din recipientul de păstrare, cât timp materialul este fierbinte, direct pe foile de sticlă. Cu distanțierele flexibile, unele etape în afara liniei de geam termoizolant nu mai sunt necesare. Nu mai este nevoie de operții separate de tăiere, îndoire, asamblare, umplere cu desicant și butilarea/etanșarea separată.
Tâmplăria eficientă energetic și bagheta caldă
Datorită faptului că distanțierele din material plastic, cele din spumă și cele termoplastice, au proprietăți excelente de izolare termică, reducând pierderile de căldură prin zona de geam, ele poartă denumirea de baghete calde sau warm edge.
Din ce în ce mai mulți clienți au înțeles că baghetele calde asigură o izolare termică superioară și solicită acest produs.
Care sunt beneficiile folosirii unei baghete calde?
Cel mai important avantaj al baghetelor calde, din punctul de vedere al utilizatorului, este economia la costurile de încălzire. Bagheta caldă are un impact considerabil asupra eficienței energetice a întregii ferestre sau uși, adică vom cheltui mai puțin pentru încălzirea clădirii. În funcție de materialul din care este realizată, acest tip de baghetă poate să contribuie la reducerea coeficientului Uw al unei ferestre cu până la 13% față de folosirea unei baghete reci.
Unul dintre studiile disponibile și de încredere efectuate de institutul independent german Passive House Institute (Passivhaus Institut Darmstadt) arată că folosind tâmplărie cu geam cu două foi de sticlă și baghetă caldă, putem economisi aproximativ 5,6% din energia totală de încălzire a unei cladiri. În ceea ce privește geamurile triple/tripan, economia este de 8,6%.
Pe fundalul evoluțiilor actuale în ceea ce privește prețurile energiei și protecția climei, Joachim Stoss, CEO Edgetech Europe GmbH și Vicepreședinte Internațional Sales al Quanex, referindu-se la eficiența energetică a tâmplăriei și bagheta caldă afirmă că: „Trebuie să economisim energie, rapid și peste tot. De aceea și noi, ca sector, trebuie să convingem clienții că bagheta caldă a devenit esențială. Aceasta face parte din echiparea de bază a tuturor geamurilor termoizolante din generația nouă.”
In concluzie: tâmplăria eficientă energetică și bagheta caldă sunt strâns legate una de cealaltă.
Dacă vrem o tâmplărie eficientă energetic trebuie să folosim baghetă caldă și o tâmplărie cu baghetă caldă are eficiență energetică ridicată.