De ce este necesară curățarea plaselor de insecte
Curățarea plaselor de insecte este necesară pentru ca acestea să-și poată îndeplini rolul pentru care au fost montate: să țină la distanță, mai ales în lunile de vară, aceste vietăţi. Dar ele mai au un rol. La fel de important. Sunt o barieră de protecție împotriva prafului, a polenului, a pufului de plop și a altor impurități care pot pătrunde în locuință. Nimeni nu-și dorește un living plin de puf de plop, o bucătărie invadată de muște sau țânțari în dormitor.
De la un an la altul, plasele devin negre, îmbâcsite de murdărie și praf, pline de pânze de paianjen.
Primavara este perioada cea mai potrivită pentru curățarea lor. Fie că le-ai demontat de pe tâmplărie și le-ai avut depozitate peste iarnă, fie că au rămas pe poziție și în anotimpul rece, trebuie să ții cont la curațenia generală și de ele. Curățarea plaselor de insecte se face și pentru a te asigura că ochiurile sitei sunt curate și că lumina împreună cu aerul proaspăt pătrund în interior.
În general curățarea unei plase de insecte nu implică costuri sau eforturi deosebite. Totuși, cu cât este mai complicat sistemul de prindere și de acționare, cu atât plasele trebuie curățate cu mai multă grijă și atenție.
Regulă generală: indiferent de tipul de plasă nu aplica o presiune prea mare asupra sitei pentru a nu o rupe sau găuri. O plasă de insecte cu sita ruptă sau deteriorată nu mai este o plasă de insecte eficientă.
Mai jos vei găsi o scurtă descriere a modului de curățare a celor mai comune 3 tipuri de plase de insecte în funcție de varianta lor constructivă.
Curățarea plaselor de insecte fixe și cu balamale
Poți demonta cu ușurință acest tip de plase și le poți spăla în curtea casei sau direct în cadă. Pentru aceasta poți folosi un pulverizator manual, furtunul de grădină la presiune mică sau dușul împreună cu un burete și câteva picături de detergent. Stropește toată suprafața plasei împreună cu profilele de ramă cu apă călduță apoi freacă ușor cu buretele pe care ai pus puțin detergent. Dupa 5 minute clătește plasa cu apă curată și las-o să se scurgă. Acum poți monta la loc plasa de insecte.
Atenție!!! În timpul manevrării și manipulării acestor plase ai mare grijă să nu le lovești sau să le forțezi. Există riscul să spargi plasa sau să deformezi rama din aluminiu. O plasă cu rama deformată nu se mai potrivește la locul ei, mai ales în cazul plaselor cu balamale.
Curățarea plaselor de insecte tip rulou
Plasele tip rulou se curață acolo unde sunt montate, în poziția coborât.
Primul pas este ștergerea suprafeței sitei cu o perie moale pentru a îndepărta praful și impuritățile de pe suprafața acesteia.
Al doilea pas este curățarea șinelor de culisare și a profilelor orizontale. Acum ne putem folosi de un spray cu jet de aer sau de aspiratorul pus pe modul suflare aer ( cine mai are astfel de aspiratoare :D) pentru a îndepărta impuritățile adunate în interiorul acestor profile.
Al treilea pas este curățarea umedă. Pentru aceasta poți folosi un burete îmbibat cu apă și câteva picături de detergent. Șterge toată suprafața sitei prin frecare ușoară. Poți folosi și un pulverizator cu apă și detergent împreună cu un burete.
Al patrulea pas este ștergerea cu o lavetă curată și uscată.
Atenție!!! Este contraindicată folosirea aspiratorului pus pe aspirație sau a periilor dure care pot rupe ochiurile plaselor sau pot smulge sita din profilele în care este fixată.
Curățarea plaselor tip plisse
Plasele plisse sunt ușor de curățat, necesitând o întreținere minimă dar o atenție maximă.
Spală sita cu un burete îmbibat în apă caldă în care s-au pus câteva picături de detergent. Mișcă buretele de-a lungul pliurilor sitei, în sus și în jos. Lasă să acționeze apa și detergentul câteva minute și limpezește sita cu un burete și apă curată. La final curață sita ușor cu o lavetă uscată. Totul se face cu aceleaşi mişcări ușoare, în lungul pliurilor. Dacă ai și un ajutor în timpul acestei operații totul este mult mai ușor. Ajutorul tău va trebui să țină o placă cu rol de „contră” pe partea opusă față de tine a sitei atunci când tu faci mișcările în sus și în jos.
Atenție!!! Să ai mare grijă în timpul curățării acestor plase, să nu agăți, să nu rupi sau să nu încâlcești ațele care susțin și care acționează sita. Evită folosirea periilor rigide. Este total contraindicată folosirea aspiratorului pentru curățarea sitei.
După cum ai văzut, curățarea plaselor de insecte nu este greu de făcut dar este foarte important să o faci. Această operație nu doar că ține insectele la distanță și menține un aer curat în interior dar și prelungește durata de folosire a plaselor de insecte.