tamplarie aluminiu

Câteva sfaturi pentru deschiderea unei uși blocate, fără ajutorul meșterului

         Ușile din aluminiu sau PVC (fie interioare sau exterioare) sunt un avantaj neîndoielnic. Ne-am obișnuit atât de mult cu funcționalitatea și confortul lor, încât suntem, luați prin surprindere când rămânem blocați de o parte sau de alta a unei uși care refuză să se deschidă. De aceea câteva sfaturi pentru deschiderea unei uși blocate sunt întotdeauna binevenite.

          Foarte important: forțarea sau deschiderea unei uși fără permisiunea proprietarului sau fără un motiv foarte bine întemeiat este ilegală și poate avea consecințe legale.

          Ce trebuie făcut atunci când ușa este blocată și nu avem  la îndemână nici o modalitate de a o deschide? Fie nu putem apăsa mânerul, fie cheia nu se rotește sau se rotește în gol, fie ușa pare înțepenită …

          Iată în continuare ce trebuie să facem când s-a blocat ușa și câteva sfaturi pentru deschiderea unei uși blocate.

         Cum deschidem ușa?

Primul și cel mai important sfat este să nu intrați în panică, chiar dacă situația se dovedește a fi gravă. Cu calm este mai ușor să decideți ce să faceți.

Al doilea sfat este să respectați anumite reguli:

  • Nu spargeți ușa. Nu încercați să folosiți forța decât dacă există un motiv foarte întemeiat pentru a face acest lucru. Folosind forța, puteți deteriora anumite piese fragile și puteți provoca mai multe daune financiare decât este nevoie. Sau, și mai grav, vă puteți accidenta dumneavoastră sau pe cei din jur. De multe ori cauza unei avarii poate fi eliminată cu una sau două mișcări ușoare.

Sfaturi pentru deschiderea unei uși blocate

  • Nu forțați ușa cu obiecte ascuțite. Nu este nevoie să folosiți cuțite, răngi, ciocane sau alte obiecte de acest fel pentru a forța ușile, încuietorile sau mânerele acestora. Prima dată încercați să aflați care este motivul pentru care ușa nu se deschide. Riscul de a deteriora iremediabil ușa este foarte mare.

Sfaturi pentru deschiderea unei uși blocate

  • Nu încercați să spargeți sticla. Este destul de dificil să spargi un geam termopan de calitate. În același timp este foarte riscant pentru dumneavoastră. Dacă chiar este necesar, pachetul de geam se poate demonta dar doar în anumite condiții și respectând o anumită procedură.

Sfaturi pentru deschiderea unei uși blocate

Cauzele blocării unei uși pot fi multiple:

  • broasca uzată sau ruginită
  • butuc defect sau blocat
  • șuruburi deformate, blocate sau rupte
  • mâner sau limbă rupte
  • ax mâner rupt
  • cheie ruptă în butuc
  • ușa dereglată (lăsată din balamale) sau deformată
  • garnituri neconforme.

Cele mai multe cazuri de blocare a unei uși NU se recomandă a fi rezolvate în regie proprie. Asta pentru că spargerea butucilor, reparațiile broaștelor nu sunt operații simple și pot fi vătămătoare. Vă recomandăm să vă adresați specialiștilor de la firmele producătoare de tâmplărie.

Totuși sunt cazuri în care problema poate fi rezolvată fără a apela la specialiști sau meșteri.

          Câteva sfaturi pentru deschiderea unei uși blocate pe care le puteți urma

(și POATE problema se va rezolva )

tamplarie aluminiuRidicare ușoară     

Încercați să ridicați ușor foaia de ușă, apoi să apăsați mânerul și să deschideți ușa. În perioadele în care temperaturile sunt extreme ( prea cald sau prea frig) feroneria unei uși poate „lucra”. Sub acțiunea variațiilor de temperatură profilele se pot deforma ușor. Rezultatul: ușa se poate bloca. Dacă după o ridicare ușoară dar fermă spre zona balamalelor ușa se deschide, înseamnă că trebuie făcut un reglaj al acesteia.

Recomandare – solicitați serviciile firmei care a executat tâmplăria pentru a face reglajele necesare astfel încât ușa să funcționeze corect.

Sfaturi pentru deschiderea unei uși blocateMișcări ușoare ale ușii

Încercați să mișcați ușor foaia de ușă spre stânga și spre dreapta. Astfel se va putea crea un pic de joc între rama cercevelei și tocul ușii. Ușa se poate bloca dacă tocul ușii și profilul de ramă a foii de ușa s-au deformat (îndoit sau răsucit). Acest fapt poate să apară datorită vechimii ușii sau pentru că s-au folosit profile subdimensionate pentru acea tâmplărie. De asemenea profile armate insuficient sau o execuție/un montaj defectuos al tâmplăriei pot duce la blocarea unei uși.

Recomandare – după o analiză a situației, luați hotărârea de a schimba tâmplăria sau solicitați firmei producătoare remontarea tâmplăriei sau chiar refacerea acesteia.

Sfaturi pentru deschiderea unei uși blocateUngeți interiorul mecanismului de închidere

Folosind o seringă cu ulei fără grăsime sau spray cu silicon. Așteptați câteva minute pentru ca lubrifiantul să pătrundă bine în interior. Mecanismul interior este alcătuit din piese din alamă și oțel care în timp oxidează/ruginesc. Datorită condensului care se poate forma în interiorul mecanismului acesta poate fi afectat în timp și se poate înțepeni.

Recomandare – după deschiderea ușii trebuie făcută o gresare generală și generoasă a întregii feronerii a ușii.

tamplarie aluminiuÎncălziți zona perimetrală a ușii

Dacă vorbim despre o tâmplărie exterioară, afară este iarnă grea iar ușa nu vrea sub nici o formă să se deschidă, atunci ar putea fi vorba despre garnituri înghețate. Umezeala din atmosferă a format un strat de gheață între garnituri și profilele din care este făcută foaia de ușă. Cam așa ceva se întâmplă și la ușile autovehiculelor, atunci când nu le putem deschide într-o dimineață geroasă. Rezolvarea: fie așteptați ca gheața să se topească singură, spre amiază, când vremea se încălzește puțin, fie încălziți zona perimetrală a ușii cu un uscător de păr reglat pe jet de aer cald.

Recomandare – la începutul fiecărui sezon rece ungeți toate garniturile tâmplăriei cu un lubrifiant pe bază de silicon.

tamplarie aluminiuÎmpingeți și trageți ușor ușa în timp ce rotiți cheia în broască

O ușă veche poate deforma încuietoarea astfel încât aceasta să nu mai funcționeze bine.

Recomandare – verificați toată feroneria ușii și înlocuiți piesele uzate care au dus la blocarea ușii

tamplarie aluminiuGăuriți butucul

Această metodă o puteți folosi numai dacă aveți ceva îndemânare în folosirea unei mașini de găurit și ceva abilități tehnice. Folosiți inițial un burghiu de 4 apoi lărgiți gaura cu unul de 8 mm. Găurirea se face aproximativ în mijlocul spațiului de sub locașul unde se introduce cheia în cilindru. Înaintați ușor cu mașina de găurit, folosind turație mică. Asta pentru a nu rupe burghiul, pentru a nu vă răni sau pentru a nu deteriora ușa. Lungimea găurii trebuie să fie cam cât lungimea tijei zimțate a cheii ușii. La un moment dat se pot scoate toate piesele mici, denumite „căței” care formează mecanismul de închidere. Acum ușa se poate deschide folosind orice cheie aveți la îndemână.

Recomandare –  după ce ați scos butucul montați unul nou. De asemenea verificați toată feroneria ușii și înlocuiți piesele uzate care au dus la blocarea ușii.

Sfaturi pentru deschiderea unei uși blocate

Pentru a evita surprizele neplăcute cel mai bine este să le prevenim. Există câteva reguli care ar trebui respectate pentru a preveni aceste situații.

 

          Ce putem face pentru a preveni blocarea mecanismului de închidere a unei uși?

  • De două ori pe an, toate elementele mobile ale mecanismului de închidere ar trebui tratate cu un lubrifiant. Recomandăm ulei pentru mecanisme, cu picurător sau sub formă de spray.
  • Feroneria ar trebui curățată în mod regulat de murdărie și praf. Acest lucru va împiedica pătrunderea obiectelor străine în părțile mobile;
  • Folosiți ușa corect. Mișcarea acesteia ar trebui să fie lină, fără smucituri și izbituri;
  • Mișcarea de apăsare sau ridicare a mânerului trebuie dusă până la capăt și abia după aceea deschisă/închisă ușa;
  • Nu forțați niciodată mânerul sau cheia în broasca ușii;
  • Nu vă sprijiniți de mâner și nu atârnați greutăți pe el;
  • Verificați periodic poziția și starea ușii. În cazul în care apar zone deformate pe profile anunțați firma care a realizat tâmplăria.

          Când aceste reguli simple sunt respectate în mod constant, ușa va avea o funcționare corespunzătoare mulți ani după instalare, fără a necesita reparații.

          Aceste sfaturi pentru deschiderea unei uși blocate sunt valabile pentru ușile cu deschidere oscilantă/normală. Nu se aplică la ușile culisante și cu deschidere tip armonică. Chiar dacă problema s-a rezolvat, pe moment, ar fi indicat să chemați un specialist. Acesta trebuie să facă o verificare și un reglaj profesional al feroneriei ușii.

Sfaturi pentru deschiderea unei uși blocate

          Rețineți: este foarte important să respectați legea. Nu încercați să deschideți o ușă care nu vă aparține sau pentru care nu aveți permisiunea de a o deschide.

Consultanță personalizată

MasterProd logo

masterprod.ro
Trimite-ne mesajul dorit prin Whatsapp

masterprod.ro
Salutare! 👋
Cu ce te putem ajuta?
Contactează-ne chiar acum
Romanian