Ușile culisante sau glisante - suprafețe vitrate ample și design modern.

Uși culisante sau glisante

Ușile culisante sau glisante apar tot mai des în proiectele arhitecților din generația nouă, adepți ai „ arhitecturii transparente”, cu suprafețe vitrate ample și design modern.

Instalarea lor are ca rezultat economia de spațiu și creșterea confortului dar și creșterea aportului de lumină naturală în interior.

Care este denumirea corectă: uși culisante sau uși glisante? Ce înseamnă acești termeni?

Ambii termeni sunt corecți și sunt folosiți atunci când facem referire la un panou de tâmplărie care alunecă în stânga sau în dreapta, pe o șină, pe lângă un alt panou sau pe lângă perete.

Ușile culisante sunt realizate pe șine cu o singură cale de rulare și ele culisează/se mișcă în stânga sau în dreapta până la capătul cursei. Aceste uși pot avea o foaie mobilă sau două foi mobile.

Ușile glisante sunt realizate pe șine cu cel puțin doua căi de rulare. Panourile mobile în acest caz se pot mișca pe lângă un alt panou de tâmplărie care poate fi și el mobil.

Vom folosi în cele ce urmează termenul de uși culisante, care-l va subînțelege pe cel de uși glisante.

În funție de destinația lor, ușile culisante pot fi folosite pentru: 

  • acces din interior pe terase închise sau deschise și balcoane;
  • închideri laterale ale teraselor acoperite fie că sunt încălzite sau nu;
  • închideri balcoane de pe parapet zidit sau de pe placa de bază;
  • compartimentări interioare (separare zonă de bucătărie de living).
  • acces în clădiri publice și instituții, caz în care se folosește varianta de acționare automată a ușilor.
Ușile culisante sau glisante - suprafețe vitrate ample și design modern.

Tipuri de uși culisante:

  • Uși culisante cu una sau mai multe căi;
  • Uși oscilo-culisante;
  • Uși culisante cu ridicare;

––––––––––––––––

Uși culisante cu una sau mai multe căi

Ușile culisante sau glisante - suprafețe vitrate ample și design modern.

Un tip de uși foarte comun. Este folosit pe scară largă mai ales la reconfigurările și reamenajările interioare. Panourile mobile alunecă în lateral, pe una dintre șine, pe lângă panoul fix, pe lângă perete sau peste restul panourilor din ansamblul ușii. Astfel se creează golul de trecere fără a ocupa din spațiul interior cu un panou de ușa cu deschidere batantă. În funcție de dimensiunile golului de zidărie se alege tipul de ușa culisantă: cu una, două sau cu mai multe căi de rulare.

––––––––––––––––

Uși oscilo-culisante

Ușile culisante sau glisante - suprafețe vitrate ample și design modern.

Aceasta este o variantă de uși culisante care aduce un plus de izolare termică și fonică dar și posibilitatea ventilării interioarelor.

Foaia mobilă poate executa trei tipuri de mișcări:

  • Foaia mobilă alunecă pe lângă foaia fixă a ușii;
  • Poate „ieși” aprox 10 cm din planul ușii spre interiorul încăperii pentru ca apoi să culiseze în lateral. La închidere, când foaia culisantă ajunge în dreptul golului, aceasta „intră” înapoi lângă foaia fixă printr-o ușoară apăsare. Prin această mișcare se realizează o izolare termică superioară față de varianta culisare simplă pe una sau mai multe căi. Să notăm faptul că un avantaj al acestui tip de uși este posibilitatea de ventilare perimetrală. Într-o anumită poziție a mânerului foaia mobilă se retrage în interiorul camerei doar câțiva milimetri, fără a ieși complet din cadrul tocului, dar suficient astfel încât să permită ventilarea aerului din încăpere.
  • A treia mișcare pe care o poate face foia mobilă este cea de oscilare. Într-o anumită poziție a mânerului, foaia de ușă se lasă pe spate. Se creează astfel posibilitatea de aerisire a încăperii.

Aceste uși se mai numesc „uși tip bus”.

––––––––––––––––

 Uși culisante cu ridicare

Ușile culisante sau glisante - suprafețe vitrate ample și design modern.

Este un tip de uși cu performanțe foarte mari în ceea ce privește permeabilitatea, izolarea termica, mărimea suprafețelor vitrate și siguranța interioarelor. Fie că este vorba despre aluminiu, PVC sau lemn, ușile culisante cu ridicare se pot realiza la dimensiuni foarte mari. În ciuda dimensiunilor și implicit a greutății foii de ușa echipată cu geamul termopan, aceasta se acționează cu mare ușurință tocmai datorită caracteristicilor și performanțelor mecanismelor/feroneriei acestor uși.

Caracteristica principală a acestui tip de uși este faptul că înainte de a face mișcarea de alunecare, foaia de ușa face o mișcare de ridicare după care intră în regimul de deplasare în lateral. La închidere, foaia mobilă face mișcarea inversă: după terminarea cursei de culisare ușa coboară pe prag. Astfel se obțin o izolare termică și fonică net superioare față de celelalte tipuri de uși culisante.

––––––––––––––––

Profile pentru uși culisante

Uși culisante

În funcție de locul unde se montează și destinația lor, ușile culisante pot fi realizate din:

  • Profile din aluminiu fără bariera termică – pentru elemente de tâmplărie aflate exclusiv la interior sau în spații neîncălzite;
  • Profile din aluminiu cu barieră termică – pentru închideri de terase calde și acces pe terase;
  • Profile din PVC;
  • Profile din lemn;

––––––––––––––––

Sticla pentru uși culisante

Indiferent de materialul din care sunt realizate, aceste uși pot fi echipate cu geam simplu cu grosime de 4-8 mm sau cu pachet de geam termoizolant cu grosimi de pachet între 20 și 52 mm.

Uși culisante

Sticla poate fi:

  • clară, prin transparența căreia lumina inundă nestingherită interiorul încăperilor;
  • colorată în masă – obținem o atmosferă caldă dar și misterioasă datorită luminii colorate care pătrunde în interior;
  • sablată integral sau după un anumit model, asigurându-se un ambient intim și liniștitor.

––––––––––––––––

Finisajul profilelor pentru uși culisante

În ceea ce privește profilele, acestea pot avea diverse culori acoperind întregul paletar RAL și de decoruri de lemn precum și diferite finisaje de suprafață – texturat, perlat, etc..

Ușile culisante sau glisante - suprafețe vitrate ample și design modern.

––––––––––––––––

Întreținerea ușilor culisante

Feroneria și mai ales mecanismele de siguranță trebuie verificate cel puțin o dată pe an.

Pentru o buna funcționare și o durată de viață cât mai mare a ușilor culisante este nevoie de câteva intervenții minore dar esențiale:

  • toate piesele mobile ale mecanismelor de blocare trebuie lubrifiate ;
  • profilele ușilor se vor curăța cu cârpă moale fără a se folosi solvenți sau creme abrazive ce ar putea afecta suprafața profilelor;
  • șinele de culisare nu trebuie acoperite, blocate, obturate sau obstrucționate cu obiecte mai mici sau mai mari;
  • reglarea grosieră sau fină a ușilor culisante și înlocuirea feroneriei defecte trebuie făcută exclusiv de către personal calificat ( ideal ar fi să se facă de către firma care a executat și montat tâmplăria).
Ușile culisante sau glisante - suprafețe vitrate ample și design modern.

Ușile culisante sau glisante – suprafețe vitrate ample și design modern. Acestea sunt numai doua dintre avantajele care recomanda folosirea acestui tip de tamplarie in constructiile noi.    

 Adresează-te specialiștilor noștri și vei obține toate informațiile tehnice precum și soluția potrivită exact nevoilor tale iar echipele de producție vor pune în practică proiectul tău. 

Consultanță personalizată

MasterProd logo

masterprod.ro
Trimite-ne mesajul dorit prin Whatsapp

masterprod.ro
Salutare! 👋
Cu ce te putem ajuta?
Contactează-ne chiar acum
Romanian