Tamplarie din aluminiu

Totul despre wintergarden

Ce este un wintergarden?

Un wintergarden sau o gradină de iarnă este o alternativă de ultimă generație la amenajarea terasei unei locuințe sau a unei terase de restaurant.

Unii o consideră doar o anexă cu trei fațade și un acoperiș, lipită de o clădire.

Alții o consideră însă locul ideal de relaxare, odihnă și liniște. De ce? Datorită apropierii de natură, a luminii naturale din belșug și pentru spațiul locuibil suplimentar care poate fi folosit în multe moduri.

Materialele folosite pentru aceste structuri sunt profile din aluminiu din sisteme dedicate și sticlă (sub formă de pachete termoizolante) sau policarbonat compact.

Iată în câteva puncte o scurtă descriere a acestor structuri cu sublinierea principalelor lor caracteristici:

 1. Variante constructive

  O gradină de iarnă poate fi realizată în două variante.

  • o încăpere separată, lipită de clădirea principală. Accesul pe terasă se face printr-o ușă în peretele clădirii

  Tamplarie din aluminiu

  • în regim deschis, de tip open space, o variantă impresionantă și elegantă. În acest caz cele două spații: interiorul casei și interiorul terasei formează un singur volum. Interiorul încăperii va beneficia de lumină naturală din abundență.

  wintergarden

 2. Utilitate

  Aceste structuri pot fi o extensie a livingului sau a bucătăriei. Pot fi un loc de servit masa în familie, sau un birou, o cameră de joacă. Sau un loc de relaxare utilă, un atelier, o zonă de primire a musafirilor și chiar o seră. Pe scurt – un spațiu suplimentar pentru relaxare și socializare sau activități recreative.

  Limita este doar imaginația!Wintergarden - solutie pentru amenajarea terasei

 3. Izolarea termică

  Cine nu s-ar bucura de o  ceașcă cu cafea aburindă sau un pahar de vin savurate pe terasă, la 200C, când afară sunt -100C? Se poate ajunge la o bună izolare termică folosind profile de aluminiu cu barieră termică și pachete de sticlă termoizolantă duble sau triple. Acestea, împreună cu o sursă de căldură, transformă un wintergarden într-un spațiu care poate fi folosit pe tot parcursul anului.

  Trebuie subliniat și faptul că un wintergarden lipit de peretele unei case va contribui la reducerea pierderilor de căldură prin acesta în ambele direcții. Implicit acest fapt va duce la reducerea consumurilor de energie pentru încălzirea/răcorirea interiorului casei.

  wintergarden

 4. Controlul climatic în anotimpul cald

  Dacă putem alege, atunci ar fi de preferat ca terasa să fie făcută pe latura estică a casei. Când zona este atinsă de razele soarelui, acestea nu au puterea de încălzire foarte mare. Astfel atmosfera de sub acoperișul de sticlă nu se va încălzi excesiv. Aici, plantele noastre se vor bucura de lumină pe tot parcursul zilei și vor fi ferite de razele toride ale soarelui de vară.

  Wintergarden - solutie pentru amenajarea terasei

  Dacă totuși nu avem posibilitatea de a alege amplasarea terasei, trebuie gândită o soluție  pentru reglarea temperaturii de pe terasă.

  Ar fi bine de luat în calcul amplasarea unui sistem retractabil de umbrire, de tip copertină retractabilă cu acționare motorizată.

  O variantă mai economică de umbrire ar fi jaluzele din materiale textile plisate. Acestea pot fi montate atât pe zona înclinată a acoperișului terasei cât și pe închiderile laterale, în fiecare ochi de geam.

  Jaluzele plise si perdele verticale

 5. Materiale pentru acoperire

  Acoperirea acestor structuri poate fi făcută cu sticlă sau policarbonat compact.

  Sticla folosită la acoperiri poate fi laminată și securizată ori sub formă de pachete duble sau triple termoizolante. Oricare ar fi orientarea terasei, pentru a diminua efectul de încălzire excesivă a aerului sub acoperișul din sticlă, se recomandă folosirea în componența pachetului de geam termoizolant a sticlei cu control solar sau sticlă 4 anotimpuri.

  Geam dublu sau triplu

  Policarbonatul compact are avantajul rezistenței mecanice foarte mari. Tratamentul UV protejează interiorul terasei de acțiunea razelor Ultraviolete.

 6. Închiderile laterale

  Este foarte important ca grădinile de iarnă să aibă posibilitatea ventilării/aerisirii. Astfel evităm ca ele să devină un spațiu sufocant, mai ales în zilele călduroase de vară. Cum asigurăm ventilarea? Aceste structuri trebuie să aibă cel puțin o fereastră mobilă.

  Părțile laterale ale acestor structuri sunt de obicei combinații de panouri fixe, ferestre și uși. Acestea pot fi cu deschidere batantă, culisantă, culisantă cu ridicare sau armonică. Pot fi realizate din profile de aluminiu cu sau fără barieră termică, destinate realizării de elemente de tâmplărie.

  O alta variantă pentru închideri sunt sistemele de panouri culisante din sticlă. Sistemele funcționează optim pentru înălțimi de până la 2600 mm și protejează interiorul terasei la vânt, praf, ploaie, ninsoare. Terasa se transformă în câteva momente într-un spațiu deschis generos sau poate fi închisă rapid în caz de vreme nefavorabilă.

  Tamplarie din aluminiuTamplarie din aluminiuAcoperire-terasa

 7. Culori, texturi și finisaje

  Profilele din aluminiu pot fi vopsite în peste 200 de nuanțe din paletarul RAL. Suprafetele profilelor pot avea diverse tipuri de finisaje ale suprafețelor: de la vopsire lucioasă la vopsire mată sau texturată. Sunt foarte elegante și structurile în varianta decor lemn – nu mai puțin de 19 variante de finisaje.

  Să nu uitam și de faptul că există posibilitatea ca profilele să aibă culori diferite la interior față de exterior – profile bicolore.

  culori-tamplarieimitatie-lemn

 8. Dimensiuni și configurații

  În ceea ce privește dimensiunile – nu există limite inferioare sau superioare, atâta timp cât clientul își asumă faptul că la dimensiuni mai mari se impune folosirea mai multor stâlpi de sprijin intermediari, în principal pe partea din față. Din motive de siguranța nu recomandăm totuși ca adâncimea unor astfel de structuri să depășească 4 m.Structurile cele mai întâlnite pentru wintergarden au acoperișuri înclinate într-o singură „apă”,  cu pante cuprinse între 50 și 450 .Wintergarden - solutie pentru amenajarea terasei

 9. Confort

  O terasă acoperită și închisă cu sticlă oferă o priveliște panoramică a grădinii și ajută organismul uman să profite de beneficiile luminii naturale, mai ales în sezonul rece, când zilele sunt mai scurte și mohorâte.Sticla cu control solar, folosită în pachetele de geam termoizolant cu care este acoperită terasa, asigură protecție față de căldura solară excesivă. Astfel se menține un grad sporit de confort pe terasă. wintergarden

 10. Siguranța

  Pe lângࣦă funcționalitate și confort, siguranța este un aspect important al acestor construcții. Toate profilele care fac parte din sistemele pentru terase sunt supuse unei serii de teste în care siguranța utilizatorului este primordială. Accentul este pus pe asigurarea rezistenței la greutatea zăpezii, la apă și la vânt. De asemenea, pentru că siguranța este primordială, aceste structuri sunt proiectate folosind un soft special care ține cont de toate datele proiectului ( dimensiuni, proporții, zona geografica, cerințele și nevoile clientului). Tot pentru siguranța utilizatorilor, pachetele de geam termoizolant cu care sunt acoperite structurile au în componență sticlă securizată spre exterior și sticlă laminată spre interior. Astfel riscul de accidentare ca urmare a unei eventuale spargeri a sticlei cu care este acopertiă terasa este foarte redus.

 

 

 Bazându-se pe o experiență bogată în realizarea acestor tipuri de proiecte, profesioniștii de la Master Prod pot oferi soluții tehnice și produse adaptate construirii unui wintergarden sau transformării spațiilor exterioare în grădini de iarnă.

 

 

Consultanță personalizată

MasterProd logo

masterprod.ro
Trimite-ne mesajul dorit prin Whatsapp

masterprod.ro
Salutare! 👋
Cu ce te putem ajuta? Lasă mesajul dorit și vom reveni cu un răspuns în intervalul 08:00 - 16:00.
Contactează-ne chiar acum
Romanian