avantajele şi dezavantajele fiecãrui material

Materiale pentru profilele de tâmplãrie

Iatã în ceea ce urmeazã o scurtã trecere în revistã a materialelor din care poate fi fãcutã o fereastrã sau o uşã, împreunã cu avantajele şi dezavantajele fiecãrui material în parte.

Sã alegem materialul din care va fi fãcutã fereastra sau uşa noastrã idealã … . Dar sunt atâtea variante, atâtea opţiuni … . Care este cea mai bunã pentru nevoile noastre?

 

Lemn

avantajele şi dezavantajele fiecãrui material
tâmplãrie din lemn

Lemnul este una dintre cele mai frecvente alegeri pentru eleganţa sa, pentru apropierea de naturã şi pentru proprietăţile excelente de izolare. Acest material păstrează interiorul răcoros, rezistând în același timp la căldura din exterior şi invers. Cu toate acestea, lemnul este mai sensibil la uzurã atât în zonele climatice umede cât şi în cele cu cãldurã uscatã în exces. Acesta necesită întreţinere periodicã şi temeinicã pentru a-şi pãstra aspectul şi funcţionalitatea în timp. Astfel, ferestrele din lemn sunt, pe ansamblu, cele mai scumpe la achiziţie dar mai ales la întreţinere.

PVC

avantajele şi dezavantajele fiecãrui material
tâmplãrie din PVC

Ferestrele din PVC câştigã teren datoritã accesibilitãţii lor, a calităţilor de izolare şi mai ales a nevoilor reduse de întreţinere. Finisajul ferestrelor din PVC se poate alege dintr-o gamã destul de largã de culori şi texturi, chiar din cele care imitã anumite esenţe de lemn. Existã şi dezavantaje: în condiţiile unei expuneri solare mari, aceste ferestre sunt predispuse la decolorare şi mai ales la deformare. Pentru a îmbunãtãţi stabilitatea tâmplãriei, aceste profile se armeazã la interior cu profile din oţel zincat. Rezistenţa şi stabilitatea pentru formele cu bolte sunt mai reduse pentru cã aceste repere nu se pot realiza cu armãturã zincatã în profile.

 

Aluminiu

avantajele şi dezavantajele fiecãrui material
tâmplãrie din aluminiu

Ramele din aluminiu sunt similare cu cele din PVC din punct de vedere al întreţinerii. Ele oferă avantajul suplimentar al durabilitãţii şi al faptului cã acesta permite realizarea de ferestre cu dimensiuni mult mai mari decât la PVC. În plus, ferestrele din aluminiu au greutate proprie mult mai micã si nu se vor deforma în cazul expunerii solare prelungite. Pentru o izolare termicã superioarã este recomandatã tâmplãria din aluminiu cu barierã termicã integratã. Aceasta este o garniturã din EPDM între interiorul şi exteriorul profilelor care are rolul de a minimiza transferul cãldurii şi apariţia condensului. Aluminiul este o opțiune viabilã şi pentru spaţiile unde izolarea termicã nu este prioritarã caz în care se pot folosi profile din aluminiu fãrã barierã termicã. Principalul dezavantaj al acestor tâmplãrii este pretul de achiziţie mai ridicat decât cel pentru tâmplãria din PVC.

 

Lemn placat cu aluminiu

avantajele şi dezavantajele fiecãrui material
Tâmplãrie din lemn placat cu aluminiu

Ramele din lemn îmbrăcate în aluminiu combină rezistenţa acestuia din urma cu proprietãţile de izolare ale lemnului. Acest lucru se realizeazã prin construirea pãrţii exterioare a structurii folosind materiale durabile, cu costuri de întreţinere reduse, în timp ce partea dinspre interior este realizatã din lemn. Rezultatul este o structurã robustă, cu proprietãţi superioare celor pentru tâmplãria din lemn sau din aluminiu. Dezavantajul acestei variante de tâmplãrie este preţul ridicat de achiziţie.

 

PVC placat cu aluminiu

avantajele şi dezavantajele
tâmplãrie din PVC placat cu aluminiu

Profilele din PVC cu aluskin/placate cu aluminiu reprezintã o soluţie tehnicã recentã. Acestea cumuleazã avantajele celor douã materiale: eficienţa energeticã la un preţ scãzut a PVC-ului cu rezistenţa exemplarã în timp şi gama largã de culori pentru aluminiu. Se obţin tâmplãrii cu aspect şi cu durabilitate deosebite, într-o gamã de culori foarte diversã. Dezavantajul major: costurile ridicate de achiziţie.

 

Fibra de sticlã

avantajele şi dezavantajele
tâmplãrie din material compozit pe bazã de fibre de sticlã

Ferestrele se pot produce mai nou şi din profile pe bazã de fibrã de sticlã. În ceea ce priveşte izolaţia termicã şi fonicã , fibra de sticlã și PVC -ul sunt la egalitate şi ambele depăşesc lemnul. Fibra de sticlã este extrem de netedã deci foarte uşor de curãţat. Este un material mai prietenos cu mediul înconjurãtor decât PVC-ul. Principalul avantaj al acestui material este rezistenţa deosebitã. Fibra de sticlã din componenţa materialului este de fapt un material plastic ranforsat. Este format din polimeri ai sticlei care conferã acestor profile o stabilitate deosebitã.  Aceasta permite eliminarea armãturilor de oţel din interiorul profilelor deci ferestre mai uşor de manevrat. Ferestrele din fibrã de sticlã, spre deosebire de cele din PVC,  pot fi vopsite.  Singurul aspect negativ al fibrei de sticlã este costul destul de ridicat comparativ cu alte tipuri de profile, tehnologia de obţinere fiind încã la început.

Cu siguranţã, în timp, o parte dintre profilele utilizate astãzi vor fi depaşite moral. Cu siguranţã profilele care acum sunt considerate de top vor deveni profile folosite uzual. Şi cu siguranţa pe piaţã vor apãrea alte materiale pentru profilele de tâmplãrie, cu caracteristici mult superioare de izolare si confort.

Rãmâne la latitudinea clientului utilizator sã stabileascã care este materialul optim pentru tâmplãria de care are nevoie. Hotãrârea va trebui luatã la un moment dat în funcţie de avantajele şi dezavantajele fiecãrui material în parte. Totodatã se va tine cont si de oferta pieţei şi datele economice ale proiectului derulat la acel moment.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Romanian