…..sau 7 moduri de a creşte cantitatea de luminã naturalã din interiorul unei locuinţe
Imaginați-vã o casă fără ferestre: întunecată, închisă, sufocantă, fără a putea arunca o privire asupra lumii exterioare. Oamenii nu pot „funcționa” fără un pic de soare. Obscuritatea sau lipsa luminii naturale timp îndelungat poate influenţa negativ psihicul, atitudinea, randamentul şi chiar comportamentul uman. O locuinţã cu luminã naturalã insuficientã este o locuinţã întunecoasã, plictisitoare, cu atmosferã descurajantã şi apãsãtoare.
Lumina naturală creeazã o stare de spirit pozitivã şi dorinţa de viaţa.
Existã o serie de modalitãţi prin care se poate asigura aportul de luminã naturalã într-o locuinţã. O parte trebuiesc abordate şi analizate încã din faza de proiectare a locuinţei. O altã parte pot fi implementate în etapele de renovãri periodice ale imobilelor.
1. Luminator în tavan
Ce modalitate mai bună de a aduce lumina soarelui în spațiul interior decât cu un luminator? Aceastã variantã de admisie a luminii naturale este uimitor de simplã și este capabilã să ofere cantitatea potrivitã de luminã naturalã, oferind în același timp o vedere deosebitã asupra copacilor dar mai ales asupra cerului.
Luminatorul, realizat din profile de aluminiu şi sticlã, este de fapt un tavan reinterpretat. Spaţiile situate sub aceste tavane de sticlã au o iluminare amplã şi, dacã sunt proiectate într-o schemă de culori luminoase pentru a reflecta lumina, crește și mai mult luminozitatea și veselia spațiului. Dacã luminatoarele nu sunt proiectate corect ( ca poziţie şi proporţie) interioarele pot fi obositor de luminoase sau nu primesc suficientã luminã naturalã.
2. Terase cu pereți şi acoperis din sticlã
Terasele adiacente caselor, mai ales terasele cu trei laturi libere, sunt refugii binevenite unde se poate savura cafeaua de dimineaţã sau locuri liniştite de relaxare dupã o zi de muncã. Aceste spații dau un sentiment de deschidere și libertate.
Ne-am obişnuit sã vedem aceste terase realizate din diverse combinaţii de materiale: lemn, metal, zidãrie, plasticuri. Pe lângã faptul cã acest tip de construcţii au nevoie de lucrãri de întreţinere periodice, ele limiteazã cantitatea de luminã care pãtrunde în interiorul locuinţelor.
Pentru a beneficia de luminã naturalã, pentru a pãstra legãtura cu mediul exterior dar şi pentru protecţie în anotimpurile reci sau pe timp de ploaie şi vânt, terasele pot fi acoperite cu structuri realizate din profile de aluminiu şi sticlã iar verticalele terasei pot fi de fapt elemente de tâmplãrie fixe şi mobile cu suprafeţe vitrate ample. Rezultatul: o zonã protejatã pentru momente deosebite aproape de naturã.
3. Fereastra cu rol de perete sau perete cu rol de fereastra
Pentru a asigura pãtrunderea luminii naturale în cantitatea necesarã într-o incintã, este esențial să fie păstrat un raport optim de suprafaţa perete / fereastră. Dimensiunea ferestrei face o diferență considerabilă. Sunt tot mai cãutate ferestrele înalte, montate pe parapete cu înãlţimi cât mai mici sau chiar inexistente. Se poate ajunge ca ferestrele sã ocupe toatã înălțimea de la podea până la tavan.
Trebuie ţinut cont totuşi de orientarea peretelui: cãtre nord, sud, est sau vest. Este obligatoriu ca ferestrele orientate cãtre sud sau vest sã fie echipate cu geam cu control solar pentru a evita supraîncãlzirea atmosferei interioare a locuinţei.
4. Paleta de culori
Pentru a crește impresia de luminã naturalã dintr-o camerã, ar trebui sã apelãm la o paletã de culori neutrã și mai deschisã, deoarece culorile deschise reflectã lumina mai mult comparativ cu tonurile mai întunecate. Prin urmare, culoarea alb este cea mai recomandatã acolo unde se doreşte un spaţiu mai luminos. Pereții, podelele și tavanele trebuie sã pãstreze aceeaşi gamã cromaticã deoarece acestea sunt suprafețele care reflectă cea mai mare parte a luminii.
5. Pereţi cortinã
Este verificat: având multe ferestre în fiecare camerã lumina intrã în casã. Dar, înlocuind ferestrele cu o singurã fereastrã, de mari dimensiuni, efectul este imediat şi mult mai amplu. Avem lumina aer si soare pentru interiorul casei.
Mergând mai departe: se poate înlocui un perete întreg al locuinţei, chiar pe mai multe nivele, cu o singurã „fereastrã”, aşa numitul „perete cortinã”. Peretele vitrat este realizat din profile de aluminiu dedicate şi este placat cu panouri de sticlã termoizolantã. Spaţiile interioare vor fi recreate şi locuinţa se va transforma într-o casã cu luminã naturalã din abundenţã. Aceşti pereţi pot fi combinaţi cu luminatoarele. Rezultatul: un interior în care se poate face o adevaratã baie de luminã naturalã. Pentru a evita supraîncãlzirea interiorului datoritã radiaţiei solare, se recomandã folosirea sticlei cu control solar.
6. Sticla – material de construcţie pentru interior
Un alt mod de a crește cantitatea de luminã naturalã în interioare este folosirea sticlei pentru realizarea de uşi, pereţi despãrţitori, balustrade, trepte, pardoseli.
O ușă plinã înlocuită cu una din sticlă, o balustradã transparentã, o pardosealã prin care privirea poate pãtrunde sau pereţi ca şi inexistenţi permit luminii să patrundã dintr-un spaţiu interior în altul.
Aceste elemente arhitecturale de interior pot fi realizate şi într-una din etapele de renovãri periodice ale imobilelor.
7. „Fântâna de luminã”
O modalitate foarte bunã de a aduce lumina naturalã într-o casã este crearea unei „fântâni de luminã”. Este un concept nou, modernist, de mare efect dar şi de mare eficienţã de a obține luminã naturală în spaţiile situate în centrul unei case sau la un nivel mai jos faţã de nivelul solului. Aceste „fântâni de luminã” funcționează şi ca o curte interioarã în aer liber. Acestea pot fi acoperite cu structuri vitrate care vor asigura un ambient plãcut şi protejat, un adevãrat spaţiu de relaxare.
Lăsați lumina soarelui sã intre în casa dvs. cu stil, simţ estetic dar şi funcţionalitate.