Wintergarden-ul este un spaţiu de locuit realizat ca o extensie a casei, un loc unde trebuie să ne simţim bine. Este locul nostru de evadare în natură, este locul de relaxare împreună cu familia sau prietenii, atât pe timpul verii cât şi în perioada anotimpului rece.

     Aceste structuri sunt realizate din aluminiu şi sticlă.

     Pentru că sticla, la un wintergarden/grădină de iarnă, reprezintă suprafaţa cea mai mare prin care pătrunde lumina în interior şi prin care se realizează transferul termic,  alegerea tipului de sticla trebuie analizată mai în profunzime. De asemenea trebuie făcută diferenţierea între sticla pentru acoperişul unei astfel de structuri şi sticla din elementele de tâmplărie pentru închiderile laterale.

 

     La final, sticla aleasă trebuie să asigure:

  • cantitatea de lumină naturală optimă;
  • un transfer termic conform nevoilor clientului ( protecţie vara împotriva căldurii solare prin reflectarea acesteia şi limitarea pierderilor de căldură din interior, pe timpul iernii);
  • siguranţă în exploatare.

 

În cele ce urmează vom enumera variantele de sticlă pentru acoprirea unui wintergarden, cu plusurile şi minusurile fiecăreia în parte.

 

Variantele de sticle care se pot folosi la acoperirea unui wintergarden sunt:

  • sticla securizată: prin securizare rezistenţa mecanică a sticlei creşte. O astfel de sticlă oferă o protecţie garantată împotriva grindinei de dimensiuni mici şi medii. În cazul impactului unui obiect dur cu sticla, la viteză mare, aceasta se va sparge în mii de bucăţele de mici dimensiuni care vor cădea în „ploaie” în interiorul grădinii de iarnă. Această sticlă poate avea grosimi de 8-12 mm. Pentru cei care vor să limiteze totuşi cantitatea de lumină solară, se poate folosi sticla securizată sablată chimic (sticlă mată) sau sticlă bronze ( sticlă fumurie). Sticla securizată nu are proprietăţi de termoizolare si nu este recomandata a fi folosita ca atare la acoperirea unei structuri de wintergarden.

 

  • sticla laminată: laminarea implică „ unirea” a două foi de sticlă prin intermediul unei folii de polivinilbutiral, foarte subţire dar foarte rezistentă. Astfel, în cazul impactului cu viteză mare a unui obiect dur cu sticla laminată, aceasta se va crăpa dar bucăţile vor rămâne „ legate” între ele prin folia de laminare, oferind siguranţă persoanelor aflate sub acoperisul wintergardenului. Sticla folosită poate avea configuraţia 33.1 sau 44.2. Acest tip de  sticlă nu are proprietăti de termoizolare si nu este recomandata a fi folosita ca atare la acoperirea unei structuri de wintergarden.

 

  • pachet termoizolant: acesta este deja nivelul următor de sticle pentru grădinile de iarnă. Pachetele termoizolante, după cum sugerează şi denumirea lor, au proprietăţi de izolare termică. Sunt realizate în grosimi diferite, în funcţie de sistemul de profile folosit. Pachetele se realizează combinând sticlele securizate, la partea exterioară, şi sticlele laminate, la partea interioară a acoperişului. Alăturarea celor două sticle într-un singur pachet însumează proprietăţile de protecţie ale sticlei securizate cu cele ale sticlei laminate. Rezultatul este creşterea siguranţei în exploatare a grădinilor de iarnă dar şi asigurarea unui oarecare confort termic datorită stratului de gaz rar dintre cele două foi de sticlă.

 

  • Proprietăţile de termoizolare ale pachetelor de sticlă pot fi substanţial crescute folosind un pachet tripan: la exterior o sticlă securizată, cu control solar, în mijloc sticla simplă cunoscută sub numele de sticlă Float, iar spre interior o sticlă laminată şi cu peliculă LowE. Prima va asigura controlul cantităţii de căldură care „intră” în perioada verii, când căldura soarelui poate provoca neplăceri şi disconfort. Iar a treia va diminua considerabil pierderile de căldură din interiorul grădinii de iarnă prin acoperiş, în timpul anotimpului rece. Toate acestea se adaugă la proprietăţile de rezistenţă mecanică mare şi de rezistenţă la impact. Între cele trei sticle se foloseşte un gaz rar ( ex: argon)

 

 

       Ca o alternativă la sticla securizată, pentru acoperirea grădinilor de iarnă, se poate folosi  policarbonatul compact. Este un  material plastic care are aceeaşi transparenţă ca şi sticla dar este de două ori mai uşor, are rezistenţă mare la foc şi la intemperii comparativ cu alte mase plastice şi este de  peste 250 de ori mai rezistent la impact decât sticla securizată. Plăcile de policarbonat există  în varianatele transparent, bronz şi opal. Acest material nu are proprietăţi de termoizolare.

 

Care va fi nivelul următor în acest domeniu?

Cu siguranţa vom vorbi în câţiva ani de grădini de iarnă, şi nu numai,  echipate cu sticlă inteligentă: la o simplă apăsare de buton aceasta devine opacă.

 

Rezultatul:

– blocarea până la 90% a razelor soarelui;

– reducerea considerabilă a consumului de energie;

– intimitate sau transparenţă după bunul plac;

– întreţinere uşoară;

– durată de viaţă foarte mare.

Solicita Oferta +40 728 628 188